Oesters openen, kopen en hoe moet je ze eten?


Oesters openen, kopen en hoe moet je ze eten?


Oesters

De eerste keer dat ik oesters opengemaakte ging het helemaal mis. Ik gebruikte een schroevendraaier en opende de oesters aan de ‘verkeerde’ kant. Nadat ik een snelcursus oesters openen in Yerseke had gedaan ging het een stuk beter. De nieuwsgierigheid voor oesters is de afgelopen tijd meer aangewakkerd door First Dates. Bij dit televisieprogramma proberen dates oesters uit op hun eerste date, de reacties verschillen enorm. Om je van wat basisinformatie te voorzien zal ik in dit blog je tips geven over waar je oesters kunt kopen, over hoe je oesters open maakt en hoe je ze moet eten.

Oester-wijn

Oesters kopen, waar doe je dat? 

Hoewel mensen vaak denken dat het lastig is om aan oesters te komen is het eigenlijk vrij eenvoudig. Elke viswinkel of vismarktkraam heeft wel een aantal oesters op voorraad. Soms hebben supermarkten zoals de AH of Jumbo het in hun assortiment. Dit is niet heel vaak en meestal met speciale gelegenheden zoals kerst. Maar het is natuurlijk ook erg leuk om het buitenshuis te eten. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan foodfestivals waar een oesterbar, oesterman of een oestervrouw aanwezig is. Vaak kun je tegen een niet al te hoge prijs oesters kopen. Ook restaurants bieden oesters aan, ik raad wel aan omdat van te voren te controleren, want niet elk restaurant heeft ze op voorraad. Oesters zijn heerlijk met wijn of bubbels, een lekkere topping op een oester mag eigenlijk ook niet ontbreken; iedereen heeft zijn eigen    voorkeur.

Oesters openen, hoe doe je dat? 

Je hebt net je oesters gekocht en wil ze zelf openmaken. Het handigste is als je een oestermes hebt om oesters te openen, wanneer je een mandje koopt bij een viswinkel of groothandel wordt er meestal wel één meegeleverd, als dit niet zo is vraag erom. Mocht je echt geen oestermes bij de hand hebben, gebruik dan een erg stevig mes met een spitse punt. Dit heeft niet de voorkeur, omdat messen snel kunnen afbreken.

Oesters-openen
Een oester heeft twee kanten, de voorkant en achterkant, zie afbeelding. Steek het mes in een hoek van 45 graden aan de achterkant, zie pijl op de afbeelding. Nu zal je wat kracht moeten zetten en moeten wrikken om er in te komen, je voelt vanzelf als je er in zit, want er komt lucht bij. Nu wrik je de achterkant open. Het mes met het snijgedeelte naar de voorkant haal je nu helemaal aan de bovenkant langs en kun je het ‘dekseltje’ verwijderen. In de schelp zit de oester nog vast aan zijn spier, dit moet je los snijden. Voor de zekerheid kun je even controleren of de oester los in de schelp zit. Let op, bescherm je andere hand waar je de oester mee vast hebt met een maliënkolder, heb je dit niet gebruik dan een theedoek om je hand in te wikkelen. Mocht je mis steken dan steek je niet direct in je hand. Wees voorzichtig! Deze maand zal ik een filmpje maken waarin ik een oester open maak om dit ter verduidelijken. Houd onze website en social media kanalen in de gaten.

Oesters eten, hoe doe je dat? 

Je hebt de oesters opengemaakt en wilt ze eten. Je kunt oesters eten naturel of met een basis topping, een klein beetje citroensap en peper. Neem de oester in je hand, met de bolle kant tussen duim en wijsvinger en met de voorkant wijzend naar je pink kant. Zet de voorkant tegen je mond aan en kiep de oester naar binnen. Als het je eerste keer is raad ik mensen aan om wat vocht af te gieten. Anders is het voor de eerste keer een hoop zeewater. Op het moment dat de oester in je mond zit kauw er dan een aantal keren op, hierdoor komt er meer smaak van de oester vrij. Slik je het in één keer door dan proef je er niet veel van en dan proef je vooral zeewater. Geniet ervan!

Oester-bar
Zoals ik al schreef, de reacties op oesters eten verschillen enorm. Je vindt het lekker of niet zeg ik vaak. Maar het is zeker het proberen waard! Het valt mij op dat kinderen die het proberen het vaak in de smaak valt. Zo kan ik je nog veel meer vertellen over oesters.  Waar het naar smaakt, de fabels en feiten, tips waarmee te combineren, welke soorten je hebt ga zo maar door. Ik bied oesters en wijn aan op festivals en evenementen. Daarnaast geef ik oesterproeverijen en oesterworkshops en ben ik in te huren als oesterman. Mocht je nieuwsgierig zijn neem dan gerust contact met mij op. Veel plezier met het proberen van oesters!

Daniël van den Heuvel

Tags: #oesters #oester #oesters-kopen #oesters-eten #oesters-openen #oesters-smaak #oesterproeverij #oesterworkshop #oesterman #oestervrouw #oestersenwijn #oestersenbubbels #oesterbar

Reacties

  1. Leuk en informatief stukje over oesters openen en ze proeven Daniel, jij hebt mijn interesse gewekt om oesters een keer te proberen. Dit smaakt naar meer!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie Maarten! Mooi dat je interesse is gewekt! Ik hoor graag wat je er van vond...

      Verwijderen

Een reactie posten